VÝZNAM vitamínu A ve stravě školních dětí
Prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc.,
přednosta ORL kliniky v ÚVN Střešovice, 3. lékařská fakulta UK Praha.
Všichni se domnívají, že stačí jíst dost mrkve…
Vitamín A se vyskytuje v naší stravě ve dvou podobách – v živočišných potravinách jako vitamín A1- retinol nebo jako vitamín A2, v potravinách rostlinného původu ve formě provitaminů alfa karotenu, beta-karotenu a lykopenu.
Beta karoten se v játrech štěpí. Z beta karotenu dokáže tělo získat méně vitamínu A. Přeměnu beta karotenu na vitamín A usnadňuje přítomnost tuků ve stravě . Pomoci s uvolňováním zásob vitamínu A z jater může také zinek.
Přirozeně je vitamín A obsažen v rybím tuku a rybích žloutcích, vnitřnostech a mléčných výrobcích.Ve formě beta-karotenu se nachází také v zelenině (v mrkvi, ve špenátu, brokolici, mangu nebo v meruňkách).
Doporučená denní dávka je 0,8 mg/den.
Vitamin A má vliv na správnou funkci oční sítnice, kvalitu pokožky a sliznic. Je nezbytný pro obranyschopnost a k tvorbě bílkovin v těle.
Nedostatek vitamínu A se projevuje špatným vidění za tmy, suchostí očí a porušením rohovky. Mohou se objevit popraskané koutky úst. Dětem hrozí častější nemocnost.
Nadbytek vitamínu A je stejně tak nebezpečný jako jeho nedostatek.
Nedostatek způsobuje rohovatění a šupinatění kůže, snížení pohlavního vývoje, snížení imunity, sklon k zánětům.